روز الست چه روزی است؟ عالم ذر کجاست؟
به گزارش مجله آرنا، روز الست روزی است که خداوند همه فرزندان آینده حضرت آدم را در عالم ذر جمع کرد و از آن ها پرسید آیا من خدا شما نیستم و آن ها همگی تایید کردند.
محدثان اسلامی بر این باوردند که بر اساس بعضی از روایات و بر اساس آبات 172 سوره اعراف، خداوند به هنگام آفرینش حضرت آدم، تمامی فرزندان آینده او را در عالم ذر به صورت موجودات ریز در آورده و به آنان گفته است: ألست بربّکم و آنان پاسخ داده اند: بلی و سپس همگی را به صلب و پشت آدم (ع) بازگردانده است. آنان در هنگام خطاب الهی دارای عقل و شعور بوده اند و در جواب سخن خدا پاسخ مثبت داده اند و این پیمانی است که از آن ها گرفته شده تا در روز رستاخیز بهانه ای نداشته باشند.
آیه مربوط به روز الست
وَ إِذْ أَخَذَ رَبُّکَ مِنْ بَنِی آدَمَ مِنْ ظُهُورِهِمْ ذُرِّیتَهُمْ وَ أَشْهَدَهُمْ عَلَىٰ أَنْفُسِهِمْ أَلَسْتُ بِرَبِّکُمْ ۖ قَالُوا بَلَىٰ ۛ شَهِدْنَا ۛ أَنْ تَقُولُوا یوْمَ الْقِیامَةِ إِنَّا کُنَّا عَنْ هَٰذَا غَافِلِینَ (آیه 172 سوره اعراف) و (به خاطر بیاور) زمانی را که پروردگارت از پشت و صلب فرزندان آدم، ذریه آنها را برگرفت و آنها را گواه بر خویشتن ساخت؛ (و فرمود:) آیا من پروردگار شما نیستم؟ گفتند: آری، گواهی می دهیم (چنین کرد مبادا) روز رستاخیز بگویید: ما از این، غافل بودیم؛ (و از پیمان فطری توحید بی خبر ماندیم) |
روز الست از دیدگاه علامه طباطبایی
علامه طباطبایی در تفسیر المیزان درباره روز الست چنین می گوید:
این آیه ناظر به وجود و حضور جمعی انسان ها در حضور خداست؛ حضوری که غیبت در آن متصور نیست، گویی همه فرزندان آدم یک جا از پشت پدران گرفته شده، گرد هم جمع آمده اند و در برابر خدا حضور دارند. در این حالت هر انسانی خود را حضوری می یابد. یافته اش گواهی روشن بر وجود خدا و خداوندگاری اوست، ولی قرار دریافت انسان ها در گردونه زمان و تحولات دنیا، آدمی را چنان مشغول و از خود بی خود می نماید که از آن علم حضوری که به آفریدگار خود داشت، غافل می شود.
عالم ذر چیست؟
امام صادق (ع) درباره عالم ذر می فرمایند: فطرت الله، اسلام است که خداوند هنگام پیمان دریافت آنان را بر فطرت توحید آفرید و فرمود: آیا پروردگار شما نیستم؟ در آنجا کافر و مؤمن حضور داشت.
بر اساس این حدیث، مراد از عالم ذر همان فطرت انسانی است. انسانهای بدوی و متکامل در این احساس مشترک اند که همه بنده و خداوند پروردگار آنهاست و انسانها هرگز از این پیمان و شناخت غافل نبوده و نیستند.
علامه طباطبایی درباره عالم ذر چنین می گوید: عالم ذر، روح این عالم است که آن را عالَم غیب نیز می گویند. شرح اینکه هر موجودی دو وجه (صورت و جنبه) دارد: وجهی به سوی خدا که زمان و تدریج در آن راه ندارد و وجهی به سوی دیگر که در آن تدریج و زمان راه دارد. خداوند متعال می فرماید: إِذا أَرادَ شَیْئاً أَنْ یَقُولَ لَهُ کُنْ فَیَکُون وقتی بخواهد چیزی را ایجاد کند، به آن می گوید: موجود شو! بی درنگ به وجود می آید.، کُن هم امر (دستور) است و هم مخاطب درست کن. پس کلمه کُن از طرفی وجود شی و از طرفی ایجاد شی است و این موجود منبسط یک وجه الی الله دارد که عالم ذرّ است و همان موجود یک وجه دیگر دارد که همین دنیای ظاهر است؛ بنابراین، عالم ذرّ این عالم مسلوب نیست.
گروه مذهبی مجله آرنا
منبع: setare.comبه "روز الست چه روزی است؟ عالم ذر کجاست؟" امتیاز دهید
دیدگاه های مرتبط با "روز الست چه روزی است؟ عالم ذر کجاست؟"
محمد 15 مرداد 1401
توضیحاتتون در مورد عوالم غیب بسیار مبهم هستند. چیز خاصی ازش در نمیاد مگر همون معنی آیه 172 سوره اعراف
نجات 19 خرداد 1400
ای کاش ،خودِتفسیرهم تفسیرمیشد