ادبیات کودک و نوجوان نیازمند فراوری محتوای متناسب با فرهنگ کشور
به گزارش مجله آرنا، سرویس استان های خبرنگاران : سالروز درگذشت مهدی آذریزدی، در تقویم ادبی و فرهنگی کشور روز ملی ادبیات بچه ها و نوجوانان رقم خورده است. مهدی اذریزدی نویسنده ای که ادبیات کهن و غنی این مرز و بوم را برای بچه ها بازنویسی نموده، روز ملی ادبیات بچه ها و نوجوانان بهانه ای است برای بازنگری آنچه امروز در حوزه ادبیات کودک به ویژه نوجوان در کشور داریم.
یوسف نیک فام نویسنده، پژوهشگر و مدیر مسئول فصلنامه رازان درباره ادبیات کودک به خبرنگار ایبنا گفت: در استان مرکزی ادبیات کودک و نوجوان شاید در همان حکایت های گذشتگان خلاصه شده و جریان سازی به نام ادبیات کودک و نوجوان در اینجا سابقه ای ندارد.
سرمایه های هنری و فرهنگی کشور همه در یک نقطه متمرکز شده اند
وی ادامه داد: اما اگر بخواهیم در خصوص
سالروز درگذشت مهدی آذریزدی روز ملی ادبیات بچه ها و نوجوانانبهانه ای است برای بازنگری آنچه امروز در ادبیات کودک و نوجوان در کشور داریم
جریان سازی ادبیات کودک و نوجوان در استان و یا سایر شهرها سخن بگوییم جریان مشخصی که به ادبیات بچه ها و نوجوانان بپردازد نداریم. چون سرمایه های هنری و فرهنگی کشور همه یکجا و در یک نقطه متمرکز شده است.این پژوهشگر اعلام کرد: نهادهای فرهنگی محکمی در استان نیست که در این زمینه جریان سازی نمایند و خیلی نباید توقع داشت، مثلا در گذشته توران میرهادی عضو شورای کتاب کودک که تالیف فرهنگنامه بچه ها و نوجوانان را برعهده داشت، اصالتش از استان مرکزی است ولی در استان مرکزی رشد و نمو ننموده و اگر نام و خاطری از او هست به سبب حضور و فعالیتش در تهران بوده و یا غلامرضا رمضانی که خاستگاهش از کانون پرورش فکری کوکان و نوجوانان اراک بوده و اکنون نویسنده، کارگردان و فیلنامه نویس مطرحی در حوزه بچه ها و نوجوانان در کشور هست و اخیراً نیز کتاب سیب زمینی خورهارا برای بچه ها به رشته تحریر در آورده است.
وی ادامه داد: اگر مواردی و نویسندگانی هستند بیشتر جنبه کار شخصی و فردی دارد. افرادی مانند مرحوم علی فرخ مهرکه معلمی در اراک بود و اصالت آبادانی داشت، کتاب هایی برای بچه ها و نوجوانان و هم درباره
فراوری محتوا در زمینه ادبیات کودک و نوجوان در استان ها احتیاج به حمایت و توجه بیشتری دارد.
بچه ها و نوجوانان تالیف نموده است و مواردی این چنین هستند.مربیان کانون که نویسنده شدند
در عین حال فاطمه ظهیری کارشناس مسئول ادبی کانون پرورش استان مرکزی گفت: تعدادی از مرییان با سابقه کانون پس از سال ها تجربه کار با بچه ها و نوجوانان خودشان نویسنده کتاب کودک شده اند.
وی ادامه داد: کتایون آذرپی، کبریا شجری، زهرا غلامی داودآبادی و نویسنده گانی هستند که از کانون آغاز نموده اند و نویسندگی می نمایند و کتاب منتشر نموده اند.
اما در این رابطه باید حرف مخاطبان ادبیات کودک را نیز شنید و مطالبات آنها را از این حوزه مورد توجه قرار داد.
زهرا محمدی نوجوان دانش آموز در مصاحبه با خبرنگار ایبنا گفت: همواره در مدرسه و از معلمان این سخن را شنیده ام که استان ما دارای مفاخر و دانشمندان زیادی بوده اما من با اینکه از کوچکی کتاب می خواندم و عضو کتابخانه بوده ام کتابی که داستان رندگی این بزرگان و دانشمندان را برای ما روایت کند پیدا نکردم.
سعاده و منصور خدایاری دو خواهر نوجوان کتابخوان و عضو کتابخانه
آنچه امروز شاهد آن هستیم تیراژ بالای کتابهای ترجمه شده برای نوجوانان است که قرابت چندانی با فرهنگ کشور ما ندارند
هستند، سعاده به خبرنگار ایبنا گفت: غیر از کتاب هایی که از کتابخانه امانت می گیرد تعداد زبادی کتاب هم خریده و بیشتر به کتاب های فانتزی و تخیلی خارجی علاقه دارد.منصوره هم گفت: هم کتاب های فانتزی وعلمی تخیلی دوست دارم شعر هم می خواند و شعرهای قیصر امین پور را دوست دارد.
مادر محمد حسن حمیدی عضو کودک کتابخانه نیز به خبرنگار ایبنا گفت: قبلا فرزندش به کتاب علاقه داشته و هر روز به کتابخانه می آمد اما بعد از آموزش های مجازی به وسیله تبلت، به گوشی عادت نموده و علاقه ای به کتاب ندارد و به ندرت کتابخانه می آید.
اما در عین حال اعظم نوری مسئول کتابخانه عمومی نیز گفت: آنچه امروز شاهد آن هستیم تیراژ بالای کتابهای ترجمه شده برای نوجوانان است که قرابت چندانی با فرهنگ کشور ما ندارند و حضور کتابهای مجذوب کننده ایرانی برای نوجوانان کمرنگ است و حتی احتیاج به تألیف کتابهایی متناسب با فرهنگ بومی منطقه ها نیز احساس می گردد، دراستان مرکزی نیز نویسندگان استانی بیشتر باید شناسایی و شناسانده و حمایت شوند تا انگیزه لازم برای نوشتن را داشته باشند.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران