چرا آمار فوتی ها در مواجهه با اومیکرون چند صد نفری شد؟
به گزارش مجله آرنا، شاید ایران جزو معدود کشور هایی باشد که شش پیک از شیوع کرونا را تجربه نموده است، پیک هایی که یکی پس از دیگری آمدند تا جان بیش از 136 هزار انسان را بگیرند، سهم عمده این فوتی ها هم برای پیک پنجم بود، جایی که سویه دلتا سبب شد مرگ بیش از 700 نفر در روز رقم بخورد؛ با این وجود به مدد سرعت گرفتن عملیات واکسیناسیون و فرایند نزولی شدن شیوع ویروس، 22 آذرماه امسال تعداد فوتی ها بعد از مدت ها به زیر 50 نفر در روز رسید، تا آهسته آهسته زمزمه بازگشایی ها و برطرف محدودیت ها شنیده گردد.
به گزارش خبرآنلاین، اما همان روز ها جهان درگیر سویه دیگری از کرونا شده بود، سازمان بهداشت جهانی نام اومیکرون را برای آن انتخاب کرد و تنها بعد از یک وقفه چند ماهه سند پیک ششم کرونا در ایران به نام اومیکرون زده شد.
برگشت به مرگ ومیر چند صد نفری
در روز هایی که ایران داشت آرامش بعد از حملات مکرر سویه دلتا را سپری می کرد بسیاری از کشور های جهان از جمله کشور های اروپایی و آمریکا گرفتار اومیکرون شدند، از همان موقع زمزمه های پیدا شدن سروکله این ویروس در ایران و شروع پیک ششم به گوش می رسید، اتفاقی که بلاخره رخ داد، اما با یک فاز تاخیری نسبت به کشور های دیگر، درباره این که چرا اومیکرون دیرتر از کشور های دیگر خودش را در ایران نشان داد مینو محرز، عضو کمیته علمی ستاد کرونا قبل تر در گفت وگویی به خبرآنلاین گفته بود: به نظر می رسد با توجه به شرایطی که در پیک پنجم داشتیم، فعلا آمار مرگ و میر ها پایین باشد. در پیک پنجم واقعا شرایط وحشتناکی را پشت سر گذاشتیم، شخصا طی 45 سال کار طبابت آن قدر جواز فوت صادر ننموده بودم که در آن ایام انجام دادم، بدترین تجربه بود و متاسفانه فوتی های زیادی داشتیم، با توجه به آن مقدار از ابتلا، در حال حاضر آمار ها پایین است، اما ایمنی گله ای پیش آمده تاثیرگذاری موقتی دارد، با هر سویه تازه ممکن است باز به همان آمار های زیاد ابتلا و مرگ و میر برسیم.
حالا آمار و ارقام در پیک ششم نشان از پیش بینی درست مینو محرز دارد، تجربه شناسایی 38 هزار بیمار تازه در یک روز و افزایش موارد مرگ ومیر روزانه بیش از 200 نفر در پیک ششم نشان می دهد نه اومیکرون آن ویروس سرو ساکتی بود که گفته می شد و نه ایمنی گله ای ایجاد شده توانست جلوی جولان آن را بگیرد، این درحالی ست که حتی بعضی به ناکارآمد بودن واکسیناسیون هم اشاره می نمایند و معتقدند تمام هیایوی واکسن ها علیه کرونا با شیوع سویه اومیکرون و افزایش فوتی ها به فراموشی سپرده شد. اما به راستی چرا با وجود پوشش نسبتا خوب واکسن و کشندگی کمتر اومیکرون تعداد موارد فوتی ها در همه جهان از جمله در ایران افزایش پیدا کرد؟
بیشتر فوتی ها واکسن نزده اند
پرسش طرح شده را با رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم درمیان گذاشتیم، دکتر شروین شکوهی به خبرآنلاین می گوید: چه کسی گفته بود اومیکرون کشندگی ندارد؟ آن هایی که هیچ دیتایی نداشتند و آمدند در تلویزیون چنین چیزی گفتند روی چه حسابی این حرف را زدند، شما تا حالا دیده اید من بگویم اومیکرون مانند یک سرما خوردگی ساده است، همواره گفته ام این ویروس بسیار مهم است، خیلی از حرف ها در رسانه سبب سهل انگاری بیشتر مردم می گردد و متاسفانه این رخ داد.
او ادامه می دهد: اگر چنانچه الان مقدار کشندگی این ویروس کم است، درصد قابل توجهی از آن به خاطر همین واکسن ها است که تزریق شدند. البته که ویروس تغییراتی داشته، اما به این معنا نیست که کسی را نمی کشد، مثلاً اگر قبلاً از هر صد نفر یک نفر را می کشت، اما الان از هر دویست نفر یک نفر را می کشد؛ بنابراین یکی از دلایل کم بودن مرگ ومیر ها نسبت به تعداد زیاد بیماران واکسن است.
در واکنشی دیگر دکتر شاهین قاسمی، متخصص بیماری های عفونی بیمارستان عرفان به خبرآنلاین می گوید: وقتی شرایط کشور آبی شد و رنگ قرمز از نقشه ایران رفت انگار همگی یک جور هایی شرایط را رها کردند، اومیکرون هم که واگیری به شدت بالایی دارد در نتیجه سریع توسعه پیدا کرد، بنابراین سهل انگاری نسبت به شرایط موجود در افزایش موارد ابتلا و بستری تاثیر داشت.
او ادامه می دهد: اگرچه تغییرات ویروس سبب شده واکسن های موجود اثرگذاری کمتری بر اومیکرون داشته باشند، اما همچنان تاثیر خودشان را دارند، بنابراین، چون اثر واکسن ها صفر نیست حتما توصیه به تزریق واکسن می گردد. الان هم بیشتر مرگ ومیر ها در افرادی هست که سه دز کامل را تزریق نکردند. امروز تعداد کمی از افرادی که هر سه دز را تزریق نموده اند درصورت مبتلا شدن احتیاج به بستری دارند، اگر از 100 بیمار بستری شده بپرسیم شاید مقدار تعداد انگشتان یک دست هم نباشند که سه دز واکسن تزریق نموده باشند؛ بنابراین واکسن ها به شدت موثر بوده اند.
واکسن زده ها بی پروا شدند
بعلاوه حسین کرمانپور، رئیس اورژانس بیمارستان سینا با بیان این که حداقل درباره بیمارستان خودمان بیشتر فوتی ها از افراد واکسن نزده هستند. به خبرآنلاین می گوید: علت افزایش فوتی ها حتی از میان واکسن زده ها بی پروا شدن افراد واکسن زده است، واکسن کرونا در تمام جهان فقط مجوز های اضطراری گرفتند بنابراین واکسن زدن به معنای رویین تن شدن نیست، اما وقتی من با افراد واکسن زده و مبتلا شده صحبت می کنم متوجه بی پروایی آن ها می شوم، آن ها گمان کردند، چون واکسن زده اند می توانند بروند در یک جمع بزرگی حاضر شوند، بروند زیارت در مشهد یا جشن تولد و عروسی برگزار نمایند، من از روز اول هم خاطرم نیست که کسی گفته باشد افراد با تزریق واکسن مبتلا نمی شوند، بلکه گفتند واکسن به عنوان یک اصل پیشگیری است برای این که شما را از مرگ و ابتلای بد نجات دهد، اما شاید اطلاع رسانی ها اشتباه شد طوری که بعضی گمان کردند واکسن زدن به معنای مبتلا نشدن است؛ بنابراین این افراد هم پوشش ماسک را کم کردند و هم فاصله فیزیکی را رعایت نکردند و در تجمع ها حاضر شدند.
قبل تر هم مینو محرز درباره شیوع اومیکرون و احتمال افزایش موارد بستری و مرگ ومیر ها به خبرآنلاین گفته بود: درباره شیوع اومیکرون اگر رعایت پروتکل های بهداشتی فراموش گردد، همان مسائل پیک های سابق پیش خواهد آمد، متاسفانه بعضی ها استفاده از ماسک را فراموش نموده اند، درحالی که هنوز هم ماسک، شستن دست ها و توجه به فاصله اجتماعی مهم ترین فاکتور های پیشگیری از ابتلا به کرونا محسوب می شوند. تجربه جهان نشان داده کسانی که واکسن زده اند کمتر دچار مرگ ومیر ناشی از ابتلا به اومیکرون شده اند.
خبری از محدودیت ها نیست
درکنار کاهش اثر واکسن ها علیه سویه اومیکرون و کاهش رعایت پروتکل های بهداشتی این بار برخلاف حمله سویه های قبلی هیچگونه محدودیت کرونایی در زمان شیوع اومیکرون وجود نداشت و همین مسئله هم علیرغم پوشش واکسیناسیون و کشندگی کمتر اومیکرون، به افزایش موارد ابتلا یاری کرد تا با بالا رفتن تعداد موارد بستری شده به تعداد موارد فوتی ها اضافه گردد. دراین باره رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم در ادامه گفت وگوی خود به خبرآنلاین می گوید: امروز اصلاً محدودیتی وجود ندارد، خیلی ها گمان می نمایند ما بدون محدودیت می توانیم این بیماری را جمع کنیم، درحالی که اینطوری نیست، محدودیت برای این بیماری ضروری است، بدترین کشور در اینباره آمریکا و اروپایی ها هستند که ما می خواهیم از آن ها پیروی کنیم و مدرسه و دانشگاه ها را باز کنیم، رستوران ها الان همگی باز هستند و هواپیما ها با این تعداد مسافر در حال پرواز هستند، انگار نه انگار که ویروسی وجود دارد، اگر بخواهیم مرگ ومیر را کم کنیم و تعداد بیماران کمتر گردد باید محدودیت وجود داشته باشد، ضمن اینکه اصلاً بحث مرگ ومیر ها را کنار بگذارید، عوارض طولانی مدت این بیماری وحشتناک است، اگر بخواهیم این موارد کم گردد باید میان انسان ها فاصله اجتماعی بگذاریم و تجمعی وجود نداشته باشد. هواپیما ها برای انتقال ویروس خطرناکترین جای جهان هستند، رستوران ها در این مدت باید فقط بیرون بر شوند، این دو مورد خطرناک ترین جا ها برای انتقال ویروس هستند که همچنان برقرارند، اگر این دو مورد خوب کنترل شوند مطمئناً تعداد بیماران ما نصف می شوند.
شاید دو هزار نفر فوت می کردند
آن طورکه به نظر می رسد اگرچه ممکن است از اثرگذاری واکسن های موجود در مواجهه با اومیکرون کم شده باشد، اما همچنان این واکسن ها موثر هستند، اما تصور این که اومیکرون یک ویروس سرماخوردگی ساده است سبب شد در روبه رو شدن با شیوع این ویروس سهل انگاری ایجاد گردد طوری که رعایت دستورالعمل های بهداشتی از معدل مطلوب کمتر شد، در چنین شرایطی سرایت پذیری فوق العاده بالای این ویروس سبب شد تعداد موارد ابتلا به شدت افزایش پیدا کند و به نسبت این افزایش تعداد فوتی ها هم بیشتر گردد، دراین باره دکتر قاسمی می گوید: در سویه دلتا از هر 100 نفر یک نفر فوت می کردند، اما در سویه اومیکرون ما در خصوص 100 نفر مبتلا صحبت نمی کنیم این ویروس شیوع بسیار زیادی دارد، اگر تهاجم این ویروس به ریه مانند دلتا بود شاید الان به جای دویست نفر دوهزار نفر فوت می کردند چراکه سرایت اومیکرون خیلی خیلی بیشتر از دلتا است.
منبع: فرارو