فسنجون با پسته ، ترفندهای روغن انداختن و تلخ نشدن پسته در فسنجان
به گزارش مجله آرنا، تا به حال خورشت فسنجان با پسته درست نموده اید؟ یک غذای اصالتا شمالی و بسیار محبوب در بین انواع خورش های ایرانی است. انواع خورش فسنجان با انواع مغزها مثل گردو، پسته، پسته، بادام، فندق و … و بعلاوه با انواع گوشت مثل مرغ، گوشت تکه ای، کوفته قلقلی و … درست می شوند. روش تهیه خورش فسنجون با مواد مختلف مشابه است و مواد آن ممکن است تفاوت هایی داشته باشد. در این مقاله از در به آموزش طرز تهیه فسنجان با پسته که یک خورشت مجلسی در کرمان و دامغان برای واست به چند روش و نکات پخت و خوشمزه شدن فسنجون پسته می پردازیم.
مواد لازم برای تهیه فسنجان پسته
مواد اولیه | اندازه مورد احتیاج |
مغز پسته | 250 گرم |
گوشت مرغ | 300 گرم |
پیاز (برای پیاز داغ) | 1 عدد درشت |
رب انار | 4 قاشق غذاخوری |
آب سرد | 3 لیوان فرانسوی دسته دار |
شیره انگور یا شکر | به اندازه دلخواه |
زردچوبه، نمک و فلفل سیاه | به اندازه لازم |
زعفران (دم نموده غلیظ) | به اندازه دلخواه |
روغن | به اندازه کافی |
برنج | برای سرو فسنجان پسته |
مدت زمان آماده سازی مواد اولیه: 15 دقیقه
مدت زمان مورد احتیاج برای پخت فسنجان پسته: 2 تا 3 ساعت
مراحل طرز تهیه فسنجون با پسته و مرغ
فسنجون پسته مثل یک غذای لاکچری برای مهمانی ها و دورهمی هاست که با مرغ و گوشت می توانید آن را تهیه کنید. در ادامه مرحله به مرحله طرز تهیه فسنجان با پسته را به روش زیر دنبال کنید.
مرحله اول: پسته ها را آماده کنید
در ابتدا پسته های تر یا خشک را پوست بگیرید. پوست سفت و استخوانی پسته را جدا کنید و مغز آن را کنار بگذارید. مغزهای پسته را در آسیاب برقی یا مخلوط کن بریزید و آنها را خرد و پوره کنید.
در صورت تمایل انواع آجیل مثل پسته و مغز پسته را به روش های و اینترنتی از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله دوم: پسته ها را تفت دهید
برای آغاز آشپزی، پیاز را پوست بگیرید و رنده کنید. پیاز را در یک قابلمه با اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. پیاز را تفت دهید تا سبک گردد. سپس پسته ها را اضافه کنید. پسته ها را با پیاز، به مدت 5 دقیقه تفت دهید تا طعم خام آنها گرفته گردد. شعله را کم کنید تا پسته ها نسوزند.
پیاز داغ آماده و روغن سرخ کردنی را به روش های حضوری و اینترنتی از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
مرحله سوم: چاشنی های فسنجون پسته را اضافه کنید
در ادامه وقتی پسته ها تفت خوردند، رب انار () و شیره انگور () یا شکر را اضافه کنید و 1 دقیقه دیگر تفت دهید. سپس به مقدار 3 لیوان فرانسوی دسته دار ترجیحا آب سرد به قابلمه اضافه کنید تا به پسته ها شوک وارد شده و روغن بیندازند. شعله گاز را زیاد کنید تا آب بجوشد. بعد شعله را کم کنید. درب قابلمه را بگذارید و اجازه دهید پسته ها روغن بیندازند.
مرحله چهارم: مرغ را آماده کنید
تکه های مرغ را بشویید و اجازه دهید آب اضافی خود را از دست بدهند. یک و نیم تا 2 ساعت بعد از پختن پسته ها، در یک تابه جدا، اندازهی روغن بریزید و روی حرارت بگذارید. روغن که داغ شد، مرغ ها را در آن سرخ کنید. هر دو طرف مرغ ها باید طلایی شوند.
گوشت مرغ را به روش های اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید بخرید.
مرحله پنجم: مرغ ها را به فسنجان پسته اضافه کنید
تکه های مرغ سرخ شده را در قابلمه پسته ها بگذارید و از مایه پسته، روی مرغ ها بریزید. 2 قالب کوچک یخ هم در قابلمه بیندازید تا به پسته ها شوک وارد گردد و روغن بیندازند. درب قابلمه را ببندید و یک ساعت دیگر اجازه دهید مرغ ها با مایه فسنجان پسته، بپزند و نرم شوند.
مرحله آخر: فسنجان پسته را سرو کنید
وقتی مرغ پخت و مایه خورشت فسنجان غلیظ شد، نمک و فلفل سیاه و در صورت دلخواه کمی زعفران دم نموده غلیظ به آن اضافه کنید. فسنجان را بچشید و در صورت تمایل اندازه شکر و رب انار را مقدار کنید.
وقتی فسنجان جا افتاد و آب اضافی آن کشیده شد، شعله را خاموش کنید. خورش فسنجون پسته را با یا و دلخواه سرو کنید.
برای خرید انواع برنج ایرانی و خارجی، انواع ادویه معطر غذا و زعفران می توانید از فروشگاه های به روش های اینترنتی و حضوری اقدام کنید.
بیشتر بخوانید:
طرز تهیه خورش فسنجون با مغز پسته به روش های دیگر
خورشت فسنجان با مغز پسته را به جز گوشت مرغ با سایر انواع گوشت هم می توانید درست کنید.
روش تهیه خورش فسنجان پسته با کوفته قلقلی
برای تهیه خورش فسنجان پسته با گوشت چرخ نموده، مثل روش بالا، مغز پسته را آسیاب کنید و با پیاز و روغن تفت دهید. سپس چاشنی ها شامل رب انار و شیره انگور یا شکر را اضافه کنید. اندازهی آب اضافه کنید و صبر کنید تا مواد به مدت 1 تا 2 ساعت بپزند.
حدود 300 گرم گوشت چرخ نموده مخلوط را با یک پیاز رنده و آبگیری شده درشت، نمک، زردچوبه و فلفل سیاه ورز دهید. سپس به مقدار یک گردو از مواد بردارید و بین دست هایتان گلوله کنید. همه مایه گوشت چرخ نموده را قلقلی کنید. سپس کوفته ها را در روغن سرخ کنید تا طلایی شوند.
وقتی مایه خورش فسنجان با پسته غلیظ شد، کوفته های قلقلی را در خورش بریزید و 1 ساعت دیگر خورش فسنجان پسته را بپزید. در آخر، چاشنی ها و نمک را مقدار کنید. خورش فسنجون که روغن انداخت و غلیظ شد، آن را سرو کنید.
برای خرید گوشت چرخ نموده مخلوط می توانید از فروشگاه های به روش های حضوری و اینترنتی اقدام کنید.
روش تهیه خورش فسنجان پسته با گوشت تکه ای
برای تهیه خورش فسنجان پسته می توانید از گوشت گوساله یا گوشت گوسفندی بهره ببرید. در این روش، گوشت را جداگانه با پیاز، ادویه ها و اندازهی آب به مدت 1/5 ساعت بپزید.
در یک قابلمه جدا، مایه خورش فسنجان را مانند روش اول آماده کنید. وقتی گوشت ها پختند و آب آنها غلیظ شد، گوشت را در خورش فسنجان بریزید. می توانید آب غلیظ گوشت را هم به خورش فسنجون پسته اضافه کنید.
وقتی خورش فسنجان پسته جا افتاد، چاشنی ها را مقدار کنید. خورش فسنجان با پسته که کاملا جا افتاد، می توانید آن را سرو کنید.
گوشت گوسفند یا گوشت گوساله را به صورت خرید اینترنتی و حضوری از فروشگاه های می توانید تهیه کنید.
نکات مهم در طرز تهیه فسنجان با پسته
- مغز پسته ها را بعد از پوره کردن، حتما تفت دهید و بعد به آنها آب اضافه کنید. این کار باعث گرفتن طعم و بوی خام پسته می گردد.
- هر نیم ساعت یک بار، یک قالب کوچک یخ در فسنجان در حال پخت بیندازید تا فسنجان روغن بیندازد.
- برای طرز تهیه فسنجان پسته با مرغ، می توانید مرغ را با پیاز، انواع ادویه ها و کمی آب به مدت نیم ساعت بپزید و بعد مرغ ها را سرخ کنید و به مایه فسنجان پسته بیفزایید. در این صورت، مرغ ها به زمان کمتری برای پخت با مایه فسنجان دارند.
- می توانید مرغ ها را با ادویه ها و پیاز، مزه دار کنید و به مدت 1 ساعت استراحت دهید. سپس آنها را سرخ کنید تا طعم بهتری بگیرد.
- خورش فسنجان باید روی حرارت ملایم بپزد و خوب جا بیفتد تا روغن پسته ها خارج گردد و فسنجان حسابی روغن بیندازد.
- اگر می خواهید طعم فسنجون پسته ملس و رو به شیرین باشد، به آن شیره انگور یا شکر اضافه کنید. اگر خورش فسنجان ترش می پسندید، اندازهی آبلیمو یا آبغوره بیفزایید.
- در زمان پخت فسنجون، مدام خورش را هم بزنید تا ته نگیرد. بهتر است از اضافه کردن آب زیاد به فسنجان خودداری کنید تا فسنجون لعابدار و جا افتاده گردد.
فوت و فن های خوشمزه شدن فسنجون با پسته
چه کار کنیم خورش فسنجان پسته، روغن بیندازد؟
- از پسته های روغنی تر بهره ببرید.
- پسته ها را بعد از پوره و آسیاب کردن، تفت دهید تا روغن بیشتری بدهد.
- به پسته هایی که تفت دادید، آب داغ اضافه نکنید و آب حتما سرد باشد.
- در زمان پخت فسنجان پسته، شعله را روی حالت ملایم تنظیم کنید.
- هر نیم ساعت یک بار، یک تکه کوچک یخ در قابلمه فسنجان در حال پخت بیندازید تا به پسته ها شوک وارد شده و روغن بیندازند.
- فسنجان پسته برای جا افتادن باید حدود 3 ساعت به آرامی بپزد تا جا بیفتد.
چرا فسنجان پسته تیره نمی گردد؟
- پسته ها را به خوبی تفت نداده اید.
- فسنجان پسته باید روی حرارت ملایم برای مدت طولانی بپزد و جا بیفتد. وقتی فسنجان زمان پخت طولانی نداشته باشد، نه روغن می اندازد و نه تیره می گردد.
چرا فسنجون پسته تلخ میشه؟
- علت تلخ شدن فسنجان پسته، استفاده از پسته نامرغوب، تلخ و کهنه است.
- ممکن است پسته را زیاد تفت داده اید و سوخته است.
- اگر رب انار یا شیره انگور تلخ باشد، فسنجان را تلخ می نماید.
- اگر فسنجان پسته بسوزد و ته بگیرد، کل خورش تلخ خواهد شد.