یازده مورد از فوائد حیاتی نیاسین در سلامت
به گزارش مجله آرنا، نیاسین یا ویتامین B3 ویتامینی حیاتی است که برای سوخت و ساز مناسب و تنظیم سایر عملکردهای بدنی مورد احتیاج می باشد. نیاسین یک ویتامین محلول در آب بوده که به مبارزه با مسائل ناشی از کلسترول یاری می نماید.
مترجم: رزیتا ملکی زاده
منبع:راسخون
نیاسین یا ویتامین B3 ویتامینی حیاتی است که برای سوخت و ساز مناسب و تنظیم سایر عملنمودهای بدنی مورد احتیاج می باشد. نیاسین یک ویتامین محلول در آب بوده که به مبارزه با مسائل ناشی از کلسترول یاری می کند.
همه ما می دانیم که ویتامینها و مواد معدنی نقش مهمی در تندرستی ایفاء می نمایند. در مجموع 13 ویتامین وجود داشته که بدن ما جهت مبارزه با بیماریها و انجام عملکرد مناسب بدانها احتیاج دارد. در حالی که ویتامینهای A، D، E و K محلول در چربی می باشند، ویتامینهای B و C محلول در آب هستند. ویتامین B دارای 8 نوع ویتامین فرق دارد. از میان آنها، ویتامین B3 بعلاوه تحت اسم نیاسین شناخته می گردد. ویتامین B3 بعلاوه دارای اشکالی مانند نیکوتینامید و اسید نیکوتینیک است.
فوائد وارد نمودن نیاسین در رژیم غذایی خود
نیاسین از انتشار انرژی (با شکستن چربیها و کربوهیدراتها)، سنتز هورمون، متابولیسم پروتئین گرفته تا تشکیل سلولهای قرمز خون، نقش مهمی در تقریباً 50 فرآیند مختلف بدن ما ایفاء می کند. دیگر فوائد سلامتی بخش آن عبارتند از:
این ویتامین برای سلامت قلب و عروق مفید است به این علت که میان HDL (کلسترول خوب) و LDL (کلسترول بد) در بدن تعادل ایجاد می کند. نیاسین سطوح LDL را پایین آورده و سطوح HDL را افزایش می دهد که برای حفظ سطوح کلسترول سالم در بدن اهمیت دارد. علی رغم گزینه های زیادی که در درسترس می باشند، این ویتامین در افزایش سطوح HDL مؤثرترین گزینه می باشد. با این حال، گرچه نیاسین هم اسید نیکوتینیک و هم نیکوتینامید را شامل می گردد، اما تنها اسید نیکوتینیک است که نقش تنظیم سطوح کلسترول را برعهده دارد.
نیاسین گردش خون در بدن را بالا می برد. و به حفظ سطوح فشار خون طبیعی و تحت کنترل قرار دادن اندازه تری گلیسیرید یاری می کند.
بعضی مطالعات اجرا شده نشان می دهند که این ویتامین خطر ابتلا به حمله قلبی ثانویه را در افرادی کاهش می دهد که دارای سطوح بالای کلسترول بوده و هم کسانی که پیش از این یک حمله قلبی را تجربه نموده اند. مؤثر بودن نیاسین برای افرادی که هرگز دچار حمله قلبی نشده اند، هنوز روشن نیست.
وازودیلاسیون (Vasodilation) به گشادی رگهای خونی اشاره دارد. نیاسین به گشادی یا اتساع مویرگهایی که باریکترین عروق خونی می باشند، یاری نموده در نتیجه جریان خون تسهیل می گردد. خونرسانی به پوست عمدتاً به وسیله مویرگها صورت می گیرد. چنانچه مویرگهای موجود در پوست تحت تأثیر نیاسین گشاد شوند، وضعیتی پیش آمده که به آن نیاسین فلاش یا برافروختگی ناشی از نیاسین گویند. در صورتی که مویرگها مسدود شوند، عرضه خون ممکن است به طور کل از آن ناحیه ای که مویرگها به آن ناحیه خونرسانی می نمایند، قطع گردد.
ویتامین B3 ترشح انسولین را بالا برده و حساسیت به انسولین را بهبود می بخشد. معین شده است که این نقش و وظیفه نیاسین در حفظ بهینه سطوح قند خون و آنالیز بروز دیابت نوع یک بسیار مفید است.
این ویتامین سلامت دستگاه گوارش ما را بهبود می بخشد. بعلاوه سلامت مو و پوست مان را حفظ می کند.
سایر فوائد سلامتی بخش، درمان افسردگی، اسکیزوفرنی و ایجاد آرامش را شامل می گردد. این ویتامین سلامتی سیستم عصبی مرکزی را بالا می برد.
نیاسین بعلاوه شناخته شده است که در پیشگیری از بروز میگرن و تهوع ناشی از حرکت وسائط نقلیه، مؤثر می باشد.
به کاهش خطرات ناشی از آب مروارید و بیماری آلزایمر یاری می کند.
کمبود نیاسین باعث ضعف عضلانی، درد عضلانی، خستگی، سردرد، از دست دادن اشتها و زوال عقل می گردد. پلاگر عارضه ای خاص بوده که با کمبود ویتامین B3 مرتبط می باشد. این بیماری بوسیله درماتیت یا التهاب پوست، زوال عقل ناشی از پیری، حساسیت به نور خورشید، اسهال و آشفتگی ذهنی معین می گردد.
این ویتامین به فراوری هیستامین که برای اتساع عروق خونی مورد احتیاج است، یاری می کند. هیستامین به نوبه خود باعث بهبود گردش خون در بدن می گردد. نیاسین به شکل اینوزیتول هگزانیاسینات (inositol hexaniacinate) به منظور جلوگیری از بروز بیماری عروق کرونر قلب تجویز می گردد.
منابع نیاسین
اکنون که از فوائد فراوان نیاسین اطلاع یافتیم، طبیعی خواهد بود که تمایل به مصرف ویتامین B3 در مقادیر کافی داشته باشیم. منابع مهم نیاسین عبارتند از:
گوشت
مرغ
ماهی
مخمر
تخمه آفتابگردان
محصولات لبنی مانند پنیر.
سبزیجات تازه (مانند نخود سبز، لوبیا، گوجه فرنگی و پوسته یا سبوس غلات)
شیر و تخم مرغ (هر چند منابع مستقیم نیاسین به تعداد نمی فرایند، اما حاوی مقادیر بالایی از تریپتوفان بوده که به وسیله بدن به نیاسین تبدیل می گردد)
با وجود فوائد مخلتفی که این ویتامین دارد، اما مهم است که به یاد داشته باشید مصرف آن بایستی به مقدار توصیه شده و در محدوده آن باشد. مردان بایستی 15 تا 19 میلی گرم از این ویتامین را به صورت روزانه مصرف نمایند در حالی که مقدار توصیه شده روزانه از نیاسین در زنان 15 میلی گرم است. اوردوز یا مصرف بیش از حد مجاز نیاسین می تواند ایجاد مسمومیت نموده و موجب کوری گردد در حالی که از اثرات کمبود آن پیش از این اطلاع یافتیم. فرد بعلاوه بایستی از مصرف مقادیر کافی از آهن، ویتامین B2 و B6 اطمینان حاصل نماید به این علت که کمبود این ویتامینها و مواد معدنی خطر کمبود ویتامین B3 را افزایش می دهد.
منبع: راسخون