از علت تا درمان سینوزیت حاد

به گزارش مجله آرنا، به التهاب سینوس ها، سینوزیت گفته می شود؛ چنانچه مدت زمان ابتلای سینوس ها به التهاب و عفونت از یک ماه کمتر باشد به آن سینوزیت حاد گفته می شود.به طور معمول یک دلیل میکروبی دلیل بروز سینوزیت حاد است؛ به عبارت دیگر قارچ ها، ویروس ها یا باکتری ها وارد سینوس ها شده، موجب عفونی و ملتهب شدن آن ها می شوند که این امر در نهایت منجر به بسته شدن مجرای سینوس های می شود.

از علت تا درمان سینوزیت حاد

سینوزیت حاد

سینوزیت حاد باعث می گردد تا فضاهای موجود در داخل بینی (سینوس ها) ملتهب و متورم شوند. این التهاب باعث می گردد تا دیگر تخلیه این ناحیه به خوبی صورت نگرفته و در نتیجه مخاط در این قسمت تجمع پیدا کند. ابتلا به سینوزیت حاد ممکن است باعث گردد تا نفس کشیدن از طریق بینی سخت شده و ناحیه اطراف چشم و صورت فرد مبتلا متورم گردد. علاوه بر این فرد مبتلا به سینوزیت حاد ممکن است دچار علائمی مثل درد شدید صورت یا سردرد گردد.

سینوزیت حاد بیشتر در اثر سرماخوردگی ایجاد می گردد. اگر عفونت باکتریایی ایجاد نگردد، بیشتر موارد در طی یک هفته تا 10 روز برطرف شده و درمان های خانگی ممکن است تمام موارد لازم برای درمان سینوزیت حاد باشد. سینوزیتی که با وجود درمان از طریق پزشک بیش از 12 هفته به طول بیانجامد سینوزیت مزمن نامیده می گردد.1

علت های سینوس حاد

هنگامی که شما به سینوزیت مبتلا می شوید غشای مخاطی بینی شما، سینوس ها و گلو (بخش فوقانی دستگاه تنفس شما) ملتهب می گردد. تورم مانع از باز شدن سینوس ها می گردد و از تخلیه مخاط به صورت معمولی جلوگیری می کند که منجر به درد صورت و سایر علائم سینوزیت می گردد.

سینوس های بسته شده یک محیط مرطوبی را ایجاد می نمایند که منجر به نگه داشته شدن آسان تر عفونت می گردند. سینوس هایی که عفونی می شوند نمی توانند ترشحات را تخلیه نمایند و پر از چرک می گردند، که این امر منجر به علائم و نشانه هایی همچون ترشحات ضخیم، زرد و یا سبز رنگ و سایر علامت های عفونت می گردد.

سینوزیت حاد ممکن است از موارد زیر ناشی گردد:

عفونت ویروسی
اغلب موارد سینوزیت حاد از یک سرماخوردگی معمولی ناشی می گردد.
عفونت باکتریایی
هنگامی که عفونت دستگاه تنفسی فوقانی بیش از 7 تا 10 روز ادامه یابد؛ به احتمال بیشتر از عفونت باکتریایی ناشی می گردد تا عفونت ویروسی.
عفونت قارچی
چنانچه شما مبتلا به موارد غیر طبیعی در سینوس ها و یا ضعف در سیستم ایمنی هستید، در معرض خطر بالای ابتلا به عفونت قارچی می باشید.

برخی شرایط سلامتی می توانند خطر شما را در ابتلا به عفونت ویروسی افزایش دهد که منجر به سینوزیت می گردد و یا می تواند خطر ابتلا به سینوزیت را در شما افزایش دهند که ناشی از یک عفونت زمینه ای نمی باشد. این شرایط عبارتند از:

آلرژی هایی همچون تب یونجه
التهاباتی که با آلرژی ها همراه است می توانند سینوس های شما را مسدود نمایند.
پولیپ بینی یا تومور
این رشد بافت معابر بینی یا سینوسها را مسدود می کند.
انحراف سپتوم بینی
تیغه بینی کج - دیوار بین سوراخهای بینی - ممکن است معابر سینوس را محدود یا مسدود نماید.
عفونت دندان
تعداد کمی از موارد سینوزیت حاد از دندان عفونت کرده ناشی می شوند.
سایر شرایط پزشکی
عوارض ناشی از فیبروز کیستیک، بیماری رفلاکس معده (GERD) و یا اختلالات سیستم ایمنی ممکن است منجر به انسداد سینوس ها و یا افزایش خطر ابتلا به عفونت گردد.

ممکن است شما در معرض افزایش خطر ابتلا به سینوزیت قرار بگیرید در صورتیکه موارد زیر را داشته باشید:

تب یونجه و یا دیگر شرایط آلرژیک که بر روی سینوس های شما تاثیر می گذارد.

یک ناهنجاری در راستا عبور بینی شما مانند انحراف تیغه بینی، پولیپ بینی و یا تومور

یک شرایط پزشکی مانند فیبروز کیستیک، GERD و یا یک اختلال در سیستم ایمنی بدن مانند کمبود ایمونوگلوبین و یا آنتی بادی.

قرار گرفتن در معرض آلاینده ها مانند دود سیگار به صورت منظم.2

علائم سینوزیت حاد

علائم حاد سینوزیت اغلب شامل موارد زیر می گردد:

ترشحات سبز، زرد غلیظی که از بینی یا پشت گلو خارج گردد.

انسداد بینی یا گرفتگی بینی که باعث مشکل تنفس از بینی گردد.

درد، حساسیت، تورم و فشار اطراف چشم، گونه، بینی یا پیشانی که هنگام خم شدن فرد شدت می گیرد.

علائم و نشانه های دیگر بیماری سینوزیت حاد عبارتند از:

تب

سرفه

سردرد

خستگی

فشار گوش

بوی بد دهان

درد در دندان

تغییر حس بویایی.1

عوارض سینوزیت حاد

عوارض این بیماری عبارتند از :
حمله آسم
سینوزیت می تواند به عنوان آغازگر حمله آسم عمل کند.
سینوزیت مزمن
سینوزیت حاد می تواند به سینوزیت مزمن تبدیل گردد.اگر علائم سینوزیت بیش از 8 هفته به طول بیانجامد سینوزیت مزمن روی داده است.
مننژیت
ممکن است عفونت به مغز نیز توسعه یابد و موجب بروز مننژیت گردد.
مسائل بینایی
اگر عفونت به حفره چشم توسعه پیدا کند ممکن است به کاهش بینایی و حتی در مواردی به نابینایی منجر گردد.این حالت یک اورژانس پزشکی است و برای پیشگیری از آسیب دائمی چشم نیاز به درمان فوری دارد.
آسیب عروقی
عفونت می تواند به سیاهرگهایی که اطراف سینوسها قرار دارند انتشار پیدا کند و موجب ایجاد تداخل در جریان خون مغز گردد و فرد را در معرض خطر سکته مغزی قرار دهد.
عفونت گوش
عفونت حاد سینوسها می تواند همراه با عفونت گوش ایجاد گردد.3

زمان مراجعه به پزشک

بیشتر افراد مبتلا به سینوزیت حاد نیازی به مراجعه به پزشک ندارند.

اما در صورت داشتن موارد زیر حتماً به پزشک مراجعه کنید:

تب مداوم

سابقه سینوزیت مکرر یا مزمن

علائمی که بیش از یک هفته یا بیشتر طول بکشد.

علائمی که بعد از بهبود یافتن مجدداً شدت می گیرد.

در صورتی که شاهد بروز علائم زیر بودید نشان دهنده عفونت جدی بوده و باید فوراً به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید:

گیجی

تب شدید

گرفتگی گردن

دوبینی یا تغییر در قدرت بینایی.3

درمان سینوزیت حاد

در بیشتر موارد سینوزیت حاد خود به خود بهبود خواهد یافت. تکنیک ها و شیوه های خود مراقبتی معمولاً تنها مواردی است که برای کاهش علائم به آن نیاز خواهید داشت.
درمان برای کاهش علائم
پزشک ممکن است برای کمک به تسکین علائم سینوزیت حاد روش های درمانی زیر را توصیه کند:
اسپری نمکی بینی
در این شیوه درمانی روزانه چندین بار به بینی خود محلول نمکی اسپری می کنید تا مجرای بینی و تنفسی شما به خوبی شسته گردد.
کورتیکواستروئیدهای بینی
این اسپری های بینی به جلوگیری و درمان التهابات به وجود آمده کمک می کند. این کورتیکو استروئیدهای بینی معمولاً شامل فلوتیکازون، بودزونید (آلرژی به رینوکورت) ، مومتازون و بکلومتازون می گردد.
دکونژستانت
این داروها به صورت مایع، قرص و اسپری های بینی موجود هستند که بدون نیاز به نسخه می توان آن ها را تهیه کرد. البته نکته مهم برای استفاده از این شیوه درمانی این است که نباید بیش از چند ماه از این دارو استفاده کنید. زیرا در صورت تداوم مصرف، گرفتگی بازگشته و شدیدتر از گذشته خواهد بود.
داروهای مسکن بدون نیاز به نسخه
برای درمان علائم این بیماری ممکن است استامینوفن، ایبوپروفن یا آسپرین مؤثر باشد. در هنگام دادن آسپرین به بچه ها یا نوجوانان احتیاط کنید. بچه ها و نوجوانانی که از آبله مرغان یا علائم شبه آنفلوانزا بهبود می یابند هرگز نباید آسپرین مصرف نمایند. زیرا مصرف آسپرین در چنین بچه های با سندرم Reye ;I یک بیماری نادر و بسیار خطرناک است، مرتبط است.
آنتی بیوتیک ها
معمولاً مصرف آنتی بیوتیک ها برای درمان سینوزیت حاد لازم نیست. حتی در صورتی که سینوزیت حاد دارای منشأ باکتریایی باشد، بازهم ممکن است این عارضه بدون هیچ درمانی بهبود یابد. به همین علت پزشک ممکن است منتظر بماند تا ببیند سینوزیت حاد بدون تجویز آنتی بیوتیک بهبود می یابد یا شدت می گیرد، سپس اقدام به تجویز آنتی بیوتیک خواهد کرد.

با این حال علائم شدید، پیشرونده یا مداوم ممکن است به تجویز آنتی بیوتیک ها نیاز داشته باشد. اگر پزشک شما آنتی بیوتیک تجویز کرده است، حتماً بعد از بهتر شدن علائم دوره درمان آنتی بیوتیکی خود را تکمیل کنید. زیرا در صورتی که زودتر از زمان مقرر مصرف آنها را متوقف کنید، ممکن است علائم شما عود کند.

ایمونوتراپی
اگر آلرژی باعث بروز سینوزیت شده باشد، ایمونوتراپی از جمله مواردی است که می تواند واکنش بدن نسبت به آن آلرژن های به خصوص را کاهش داده و در نتیجه باعث گردد تا علائم ناشی از آن تا حد قابل توجهی کمتر گردد.1

پینوشتها

1.www.pezeshket.com

2.www.darmankade.com

3.www.drbehroozemami.com

منبع: راسخون
انتشار: 30 آذر 1400 بروزرسانی: 30 آذر 1400 گردآورنده: genarena.ir شناسه مطلب: 1820

به "از علت تا درمان سینوزیت حاد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "از علت تا درمان سینوزیت حاد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید